Svetmedu.sk

BlogSkladovanie medu

Skladovanie medu

Med je vhodné skladovať pri teplote do 25°C, v suchých priestoroch s relatívnou vlhkosťou vzduchu do 70% a bez priameho slnečného svetla. Pre malé a stredné včelárske prevádzky najlepšie vyhovujú mliekarské hliníkové kanvice s obsahom 25 litrov alebo 15-20 litrové plechovky z pocínovaného plechu. Menej vhodné sú vedrá s vekom z plastickej hmoty, tento materiál starne a krehne a veľké veká niekedy netesnia.


Ako skladovací priestor pre med volíme predovšetkým suché chladnejšie miestnosti, mráz nevadí. Med skladovaný v chlade si podstatne dlhšie udrží tú najlepšiu kvalitu. Niektorí včelári v zahraničí skladujú med v chladiarňach. Pokiaľ sa zo skladovacieho priestoru odvádza kondenzát z výparníku, nie sú problémy s relatívnou vlhkosťou vzduchu.
Balený med skladujeme čo najkratšiu dobu pri izbovej teplote 20-25°C bez priameho slnečného svetla. Za týchto podmienok zostáva med dlho tekutý. Skryštalizovaný med vrátený z obchodnej siete alebo taký, ktorý skryštalizoval v sklade skvapalnime vložením do tepelnej komory. Zahriatím na teplotu do 50°C po dobu cca 12 hodín podľa veľkosti balenia sa med bezpečne skvapalní.